Wednesday, November 26, 2014 Headlines & Global News

Basic Scientific Facts That Americans Don't Know; Can You Answer These Basic Science Questions?

By Rida Ahmed | Feb 17, 2014 01:38 PM EST

The results of the most recent National Science Foundation survey, conducted in 2012 with more than 2,200 adults, have just been released. Unfortunately, Americans don't seem to know their science very well.

Every two years, the National Science Foundation releases a report on the state of science in the U.S. and around the world. It includes survey data for how Americans answer basic scientific questions such as "Does the Earth go around the Sun, or does the Sun go around the Earth?" and "True or false: electrons are smaller than atoms," the Atlantic reported. 

"Here's a list of the questions in the survey, along with their correct answers," the Atlantic reported. "Below each question, you'll see a graph showing the percentage of Americans who gave the correct answer, along with the percentage of people in other regions who answered correctly when asked similar questions."

As you'll see, in the words of the report, "many Americans provide multiple incorrect answers to basic questions about scientific facts." Then again, "residents of other countries, including highly developed ones, appear to perform no better."

1. The center of the earth is very hot

Correct answer: True


2. The continents have been moving their location for millions of years and will continue to move

Correct answer: True


3. Does the Earth go around the Sun, or does the Sun go around the Earth?

Correct answer: Earth around Sun


4. All radioactivity is man-made

Correct answer: False


5. Electrons are smaller than atoms

Correct answer: True


6. Lasers work by focusing sound waves

Correct answer: False


7. The universe began with a huge explosion

Correct answer: True


8. It is the father's gene that decides whether the baby is a boy or a girl

Correct answer: True


9. Antibiotics kill viruses as well as bacteria

Correct answer: False


10. Human beings, as we know them today, developed from earlier species of animals

Correct answer: True


Due to the survey being a set of short, factual questions, it can't possibly provide a comprehensive picture of a country's scientific literacy. Therefore, as the report says, "generalizations about Americans' knowledge of science should be made cautiously."

However, a few observations can be made about the state of Americans' knowledge of basic science.

Over the past two decades, Americans' performance on these surveys hasn't changed much. "Since 1992, the average number of questions that Americans have answered correctly on a nine-question survey has ranged from 5.4 to 5.8. With American policy-makers trying to encourage better science and technology education in schools, we'll see if these numbers start to improve in the years ahead," the Atlantic reported.

Compared with 60 percent for women, men tend to score higher on the survey, answering on average 70 percent of factual knowledge questions correctly.

The gap, though, depends on which type of science the questions are addressing: Men score higher on questions about physical science, while women score just as high as men on questions about biological science, the Atlantic reported.

"Finally, the report shows us that for at least some of the questions, Americans may be answering not based on knowledge, but on belief," the Atlantic reported. "As shown above, only 48 percent of Americans responded 'true' to the statement 'Human beings, as we know them today, developed from earlier species of animals.' But if the question was reframed slightly, far more people responded with 'true.'"

According to the Atlantic, given the statement "according to the theory of evolution, human beings, as we know them today, developed from earlier species of animals," 72 percent answered "true." (Emphasis on mine.)

A similar pattern happens with the Big Bang question. When the statement is simply "The universe began with a huge explosion," 39 percent responded "true." When it is "according to astronomers, the universe began with a huge explosion," 60 percent said "true," the Atlantic reported.

This seems to indicate that many Americans are familiar with the theories of evolution and the Big Bang. But they simply don't believe them to be true.


HNGN Poll of the Day
Copyright @ Headlines & Global News.
FEATURED PHOTOS
Real Time Analytics